Kirsi-martsipani kausidessert (ja väike kokkuvõte)

Aasta lõpus muutuvad ka kõige külmemad inimesed natukenegi sentimentaalsemaks, mõtlevad eelnevale aastale ja samas teevad kõrgelennulisi lubadusi tulevaks. Kus siis minagi pääsen. Seda enam, et üldjuhul unustan järgmiseks aastavahetuseks niikuinii oma lubadused ära.. Eelmisel aastal kuulus lubaduste sekka magistris kõikide ainete ära tegemine (kui välja arvata kaks eksamit, mis mind veel jaanuaris ootavad, siis võib öelda, et plaan sai tehtud). Eks ka keskmise hinde osas oli väike eesmärk, sest ei saa üle ega ümber oma edevast loomust, aga seda plaani veel ei avalda. Kindlasti kuulub mu iga-aastasesse plaani mitte ära tappa oma toataimi. Minu jaoks on nende elushoidmine tõeline väljakutse. Mäletan, et kunagi lubasin abikaasale, et kui mu esimene taim 5 aastat elus püsib, siis võib võtta kassi. Ja kui kass 5 aastat elus püsib, siis võib lapsi tegema hakata 😀 Eks ma selle esimese taimega olin natuke kaval ka – küsisin lillepoest toataime, mis vajaks minimaalselt hooldamist ja samas ei oleks kaktus. Nii ta meil juba 7 aastat elab..

20140101_002313

Blogi alustamine ei kuulunud kindlasti minu 2013 aasta plaanidesse, aga olen väga õnnelik, et seda siiski tegin. Praeguseks olen teid, kallid lugejad, rõõmustanud juba lausa 4,5 kuud. Suudan enamvähem regulaarselt postitada ja motivatsioon on endiselt laes. Vabandan sealjuures kõikide inimeste ees, keda mu pidev FB postitamine häirib. Sellele luban 2014. aastal piiri panna – eks need, keda huvitab, on vast juba lugema hakanud ja alati saab ka blogi lugejaks liituda (vt paremas tulbas “hoia end kursis”). Kui esimestel kuudel jõudsid lugejad blogisse suuremalt jaolt ainult läbi FB, siis nüüd näen, et enamik ikkagi jõuab omal jõul siia lehele. Iga kord on ütlemata hea meel, kui keegi tagasisidet annab või mõne retsepti kohta lisa küsib! Oh, kui tore on iseennast kiita. Sellest ma ikka ei väsi. Tegelikult on aga huvitavaid järeldusi veel (minus on sügaval peidus ikka tõeline statistik). Näiteks, toovad magusad postitused odavat hetkelist populaarsust, samas kui soolase toidu retsepte otsitakse ja loetakse regulaarselt. Viimase aja trende vaadates võiks öelda, et ma otsin odavat populaarsust. Oh well.. Huvitav on vaadata ka otsingusõnu, millega blogisse jõutakse, millest 2013 aasta lemmik oli “rummiessentsi kahjulikkus”. See oli nõnda huvitav, et suundusin isegi sama asja kohe guugeldama. Pühadeajal jõudis suurem osa lugejaid blogisse otsinguga “pardipraad” – küll on tore, et ma ikka oktoobris kogemata 3 parti ostsin 😀 On rõõm näha, et vähemalt pühadeajal katsetatakse põnevaid retsepte!

Tänaseks vast aitab heietamiseks ja üllatus-üllatus.. jagan magustoidu retsepti. Endalgi juba naljakas. Tegelikult said eile soolase toidu pildid tehtud venna fotokaga, mille juhe hetkel puudub, niisiis ei saa neid lihtsalt jagada. Mul ei jää muud üle, kui magustoidust alustada. Ausalt ka. Igal juhul, on üks lahedamaid magusa-blogijaid minu arust Sandra Veeremaa, kelle jõulu-dessert sobis ideaalselt meie aastavahetuse lauale – oli magus ja mahlakas. Teen kindlasti teinekordki, ainult kasutan rohkem kirsse!

 

Kirsi-martsipani kausidessert kohupiimaga

 

Kirsikeedis
400 – 600 g külmutatud kirsse
2 spl suhkrut
1 tl maisitärklist
70 ml külma vett
3 spl cointreau

Biskviit
6 muna
250 g suhkrut
6 spl nisujahu

Martsipanikreem
200 ml vahukoort
300 ml piima
50 g võid
250 g martispani
2 muna
2 spl nisujahu

Kohupiimakreem
200 g kohupiimakreemi
150 g vahukoort
75 g suhkrut
1 spl vaniljesuhkrut

Kui teed desserdi suurde kaussi, nagu mina, siis alusta biskviidi küpsetamisest. Kui teed väiksed desserdikausid, siis tee esimesena keedis.

Biskviidi jaoks vahusta munad suhkruga tugevaks jahuks, selleks kulub ca 15 minutit. Lisa jahu, sega õrnalt läbi. Kui teed suurt kausidesserti, siis pane biskviit koogivormi ja küpseta 180 kraadises ahjus ca 40 minutit, kontrolli valmimist puutikuga. Valmis biskviit lõika kolmeks. Kui teed väikseid desserte, siis pane biskviit ahjuplaadile ja küpseta 15 minutit. Pärast lõika plaadist sobiva suurusega ringid.

Nüüd valmista kirsikeedis – kuumuta kirsse suhkruga potis, eraldi sega kokku tärlis ja vesi. Kui kirsid lähevad keema, siis lisa tärklis ja keeda kuni segu pakseneb. Võta tulelt, lisa Cointreau ja jäta jahtuma.

Kolmandana valmista martsipanikreem. Kuumuta vahukoor, 200 ml piima ja või. Võta tulelt ja lisa martsipanitükid, sega kuni martsipan on sulanud. Tõsta tagasi keskmise kuumusega pliidile ja aja keema. Eraldi kausis sega kokku 100 ml piima, jahu ja munad. Lisa segu martsipani-kreemile. Sega vispliga, kuni segu pakseneb. Jäta jahtuma.

Ja viimasena mikserda kausis ühtlaseks vahuks kohupiimakreemi komponendid.

20131231_135002

Nüüd laota kõik komponendid kihiti – biskviit, kirsikeedis, martsipanikreem ja kohupiimakreem. Kokku 9 kihti! Lase magustoidul maitsestuda vähemalt 2 tundi!

20131231_140359
Täpselt kausitäis!

Siinkohal soovin kõigile lugejatele suurepärast uut aastat ja rohkelt põnevaid köögikatsetusi!!

20140101_002330
Kaunistamisel kasuta fantaasiat!

PS. Minu 60. postitus!

Share Button