Õuna-ricotta plaadipirukas

Küll on tore, et Eestis veel ilutseb sügis ja õunakoogid veel teemas on. Tegelikult on aga nii tore seetõttu, et ämmalt sain veel häid Eesti õunu. Ja absoluutselt ei tundu kohatu neist õunapirukat küpsetada, sest sügis on ju. Tihti on sahvrisse jäetud õunad detsembriks juba üsna krimpsus, aga praegu kannatab neid lausa õues säilitada ja õunad püsivad veel nii kaunid! Noh, meie kodus toimus enne 2 päeva arutelu selle üle, et võiks nüüd selle ämma saadetud õunakasti kodust õue tõsta, kuni lõpuks õunad ka õue jõudsid 😀 Mina aga kasutasin võimalust, et teha üks õige rikkaliku täidisega pirukas. Tavaliselt mu vanaema teeb riivitud õuntega pirukaid ja need on alati nii mõnusalt mahlakad, et ma lihtsalt pidin järgi tegema.

Pühade hooajal on blogi ikka äärmiselt magusaks muutunud. Eks ma tavaliselt vastutan dessertide eest ja nii see läheb. Luban, et uuest aastast hoian taas retsepte tasakaalus. Seniks kauni rohelise sügise jätku!

20131228_201109

Õuna-ricotta plaadipirukas

 

Tainas

50 g pärmi
0,5 l piima
150 g suhkrut
Ca 900 g jahu
0,5 tl soola
2 muna
100 g võid

 

Täidis
8-10 riivitud hapukat õuna
2 tl kaneeli
5 sl pruuni suhkrut
1/2 apelsini või sidrunit
400 g ricottat
300 g hapukoort
3 muna

 

1 muna määrimiseks
Soojenda piim käesoojaks, pärm sega suhkruga. Lisa soe piim pärmile, seejärel sega juurde pool jahukogusest. Pane tainas eelkerkimiseks rätiku alla sooja kohta 20 minutiks. Vahepeal sulata ning jahuta või.

Nüüd lisa tainale lahti klopitud munad, sool, või ja jahu. Jahu lisa kuni tainas tundub valmis ja tuleb käte küljest enamvähem lahti.  Taas aseta tainas rätiku alla sooja kohta, seekord tunnikeseks.

Valmista täidis – ühes kausis sega kokku ricotta, hapukoor, 3 sl suhkrut, munad ja riivitud apelsini(või sidruni)koor. Teises kausis sega riivitud õunad kaneeli, 2 sl pruuni suhkru ja apelsini(või sidruni)mahl.

Võta 2/3 tainast, rulli ristkülikuks ja aseta ahjuplaadi põhjale ja äärtele (kasuta sügavat ahjuplaati). Kata tainas ricotta täidisega ja peale puista õunatäidis. Nüüd rulli lahti 1/3 tainast, saad üsna õhukese ristküliku, kata sellega pirukas. Suru piruka ääred hoolikalt kokku, et täidis ei valguks välja. Määri pealt munaga ja tee kahvliga pinnale mõned augud.

Küpseta 200 kraadises ahjus 30-40 minutit. Lase pirukal jahtuda ja naudi!
Share Button