Pohla-martsipani kringel

Ühel heal õhtul otsustasin teha tööle kaks kringlit, lihtsalt niisama, hea tuju oli. Tegelikult oli kodus ka õunu ja pohlasid, millega ei osanud enam midagi targemat peale hakata. Nii valmisidki pohla-martsipani ja õuna-kohupiima kringlid. Kasutasin põhimõtteliselt sama pärmitaigna retsepti, nagu seenepirukate puhul. Kohupiima-õuna kringli retsepti ma seekord küll ei jaga. Mitte õelusest, vaid ikka seetõttu, et pildistasin liiga palju pohlakringlit ja selle valmistamise protsessi. Niiet õunakringli ajaks enam ei viitsinud ega mäletanud pildistada. Loogiline.
Pohla-martsipani kringel
50 g pärmi
0,5 l piima
200 g suhkrut
Ca 900 g jahu
0,25 tl soola
Maitse järgi kardemoni
2 muna
100 g või
Täidiseks
100 g toasooja võid

PohladPeale

Tuhksuhkur

Soojenda piim käesoojaks, pärm sega suhkruga. Lisa soe piim pärmile, seejärel sega juurde pool jahukogusest. Pane taigen eelkerkimiseks rätiku alla sooja kohta 20 minutiks. Vahepeal sulata ning jahuta või.
Taignale lisa munad, lahtiklopitult, sool, või, kardemon ja jahu. Jahu kogus on jätkuvalt rangelt soovituslik, seda tasub lisada kuni taigen tundub parasjagu valmis ja tuleb käte küljest enamvähem lahti. Taas aseta taigen rätiku alla sooja kohta, seekord tunnikeseks. Vahepeal sega toasoe või ja martsipan ühtlaseks massiks.
Kringli valmistamiseks rulli taigen suureks ristkülikuks, määri peale martsipani-võisegu ja puista peale pohlad. Pohlade kogust vaata silma ja tunde järgi. Tõsiselt. Mul kulus ca 400-500 g. Seejärel rulli taigen pikemast otsast:
Lõika rull pooleks:
Põimi:
Keera põimiku otsad kokku. Seda osa on tegelikult mugavam teha kohe küpsetuspaberi peale!
Pane kringel ahju – 190 kraadi 25-30 minutit. Ahjust võttes puista peale tuhksuhkrut.
Naudi!
PS. Nagu näete, ma tõesti ületasin end seekord, pildistamise osas…
Share Button
4 Comments